Boekje voor Douwe Egberts over koffiedrinken op het werk, 
onderdeel van een mailing voor de out-of-home markt
in opdracht van FHV BBDO

Terug

 

Espresso in het kort

Espresso is een door de Italianen geperfectioneerde koffiezetmethode. Het woord espresso is afgeleid van het Italiaanse woord ‘snel’. Het espresso-apparaat perst heet water onder zeer hoge druk door de gemalen espressomelanges, waardoor in 25 seconden een verse, krachtige en aromatische kop koffie wordt bereid. De koffie heeft een vol en intens karakter en een fijne, stevige crèmelaag.
Espresso vormt de basis voor veel andere koffievarianten, zoals cappuccino en caffè latte. Daarover kunt u meer lezen in hoofdstuk 3 van dit boek.

Espresso en gewone koffie

Veel mensen denken bij espresso aan een sterk kopje koffie. Met espresso doelen we in dit boek op de espresso zetmethode. Zowel bij filterkoffie als bij espresso worden door een hoge temperatuur aroma’s opgelost. Het grote verschil tussen espresso en gewone koffie zit in de zettijd. Bij espresso komen onder hoge druk alleen de fijnste aroma’s en smaakstoffen uit de koffie. Is de zettijd langer, dan komen ook andere, wat meer bittere stoffen vrij.
Espresso heeft zoals dat officieel heet alleen het primaire extract, filterkoffie heeft ook het secundaire extract. U kunt het vergelijken met het uitpersen van een sinaasappel. Het primaire extract is het pure sinaasappelsap. Perst u wat langer, dan krijgt u vruchtvlees. Dat is ook lekker, maar het heeft weinig smaak. Gaat u nog verder, dan perst u de schil en komen er bittere stoffen in uw jus d‘ orange.

Als bij een filterzetter met druppelonderbreking het eerste kopje alvast wordt uitgeschonken, zullen veel mensen dat veel te sterk vinden. Maar eigenlijk krijgen ze dan het mooiste van de koffie voorgezet,

Lekker bakje?

Gasten krijgen helaas nog heel vaak een kopje koffie geserveerd dat allesbehalve vers is. Uit de kan op het warmhoudplaatje bijvoorbeeld, of uit de thermoskan die al een uurtje op tafel staat. Hoeveel aandacht er misschien ook aan geschonken is bij het zetten, op het moment dat je het drinkt, proef je daar echt niets meer van.

Kwaliteit voorop

In het verleden werd er nogal eens de hand gelicht met de kwaliteit van koffie, thee en andere verkwikkende dranken. De Amerikaanse president Abraham Lincoln uitte zijn onvrede daarover op scherpe wijze: ‘Als dit koffie is, breng me dan alsjeblieft thee. Maar als het thee is, geef me dan maar koffie.”

Of u een kopje koffie haalt voor een relatie, de directeur, de portier, de president of een collega: het moet altijd verzorgd en lekker vers gezet zijn.

Koffietijd

Wie op de koffie komt, is te laat voor het eten en grijpt dus mis. Maar er kan nog meer mis gaan. ‘Rond koffietijd’ schijnt officieel te zijn tussen half elf en kwart voor elf. Maar het ‘koffie-uurtje’ is breder, van zeg maar tien tot twaalf uur. En eigenlijk wordt er in Nederland de hele dag door koffie gedronken. U kunt dus beter een specifieke tijd afspreken. En vervolgens melden dat er een heerlijke koffie wordt geserveerd.

Het genieten

Zo, iedereen is voorzien. De bespreking kan beginnen. Maar als er ruimte is, wordt er eerst even bijgepraat. Komt dat door de koffie? Het is niet onwaarschijnlijk. De krachtige, aromatische smaak zorgt voor een goede stemming. Als mooie start voor wat verder komen gaat.

Laat het niet koud worden

Bij een maaltijd in bijvoorbeeld een restaurant is het gepast om even met eten te wachten tot iedereen zijn gerecht heeft. Duurt dat iets langer dan verwacht, dan zal iemand zonder gerecht anderen meestal wel uitnodigen om te beginnen. Met espresso werkt het eigenlijk net zo – met dat verschil dat je vooraf al weet dat niet iedereen tegelijk een kopje kan krijgen. Laat de beleefdheid daarom even voor wat zij is. Kies voor de smaak en geniet alvast.

Tweede kopje?

Een tweede kop koffie is een goed moment om in een gesprek of vergadering even een rustmoment in te lassen. En ook nu geldt weer: neem er de tijd voor. Vergader niet meteen verder, maar geef iedereen de kans om volop te genieten en tegelijkertijd de accu op te laden.

Bijpraten bij de automaat

Bij veel bedrijven en instellingen is het koffieapparaat de plek voor informele gesprekken. Hier wordt bijgepraat, geroddeld, gelachen. Alle soorten van onderwerpen komen er voorbij – goed en slecht nieuws, over het werk en over thuis. Zorg er voor dat het ‘bakje troost’ ook echt kwaliteit heeft. En als er ruimte voor is, creëer dan ook een prettige ambiance om in te verblijven met een tafel en een paar stoelen. Dan wordt het echt een plek om even te ontspannen en tot rust te komen. Jezelf een opkikker te geven en weer scherp te worden. De krant te lezen. Het laatste nieuws op tv te zien. Of gewoon even een moment voor jezelf te hebben.

Koffie werkt

Er zijn mensen voor wie ‘even een kopje koffie drinken’ een manier is om onder het werk uit te komen. Gelukkig zijn die collega’s maar dun gezaaid. Voor de meeste werknemers is de koffie zelf van grote waarde.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat koffie op kantoor in meerdere opzichten een positieve bijdrage levert. Hieronder een paar uitkomsten.

  • Samen koffiedrinken verbetert het onderlinge contact en de werksfeer.
  • Een koffievoorziening voorkomt dat werknemers elders koffie gaan halen. Dat scheelt veel tijd: ‘even de deur uit’ kan wel drie keer zo lang duren als naar de koffiehoek lopen.
  • Koffie op het werk heeft een goed effect op de productiviteit.
  • Koffie kan de snelheid van informatieverwerking met 10% verhogen.
  • Werknemers stellen prijs op een goede kwaliteit koffie.
  • Veruit de meeste werknemers geven de voorkeur aan vers gezette koffie (filter of espresso) boven oploskoffie.
  • Meer tevredenheid over de koffie op het werk leidt tot meer werklust.
  • Werknemers waarderen het als de koffie gratis of tegen een lage prijs wordt aangeboden.
  • Niet onderzocht, maar wel waarschijnlijk: gratis koffie smaakt nét iets lekkerder.